Randa Mirza – Beirutopia
1990 yılında Lübnan İç Savaş’ının sona ermesinden bu yana Beyrut, göz kamaştırıcılığını ve görkemini yeniden kazanmak için çaba harcamaktadır. Yaygın bir şehir efsanesine göre bu çabanın ve yeniden yapılanmanın amacı Orta Doğu’nun Paris’i ya da İsviçre’si gibi olmaktır. Bu fotoğraf projesi, Beyrut’un kentsel geleceğini portreleştirmektir. Beyrut’un ve ortak suretlerinin karakteristiklerini ve onların şehrin gelecekteki aslı olmak için nasıl son noktayı koydukları hakkında sorular sormayı amaçlar.
Beyrut şu günlerde , gayrimenkul sektörünün yabancı sermaye vetarihsel karlılık akınının arkasından, inşaat patlaması geçiriyor. Proje geliştiricileri, projelerinin reklamınıyapmak amacıyla, o yer için önerilen gelecek gerçekliği yerinde geniş panolardasergiliyorlar. Bilgisayarla işlenmiş bu biopolitik görüntüler, binayı, içini, çevresini,hayali sakinlerini ve onların yaşam tarzlarını örnekliyor.
Fotoğraf projesi ise,bu çerçeveli sanal binaları sergileyen panoları,kendi gerçek ortamları içinde yakalamayı amaçlıyor. Bu ikilem ve yanyanalık, fotoğrafa, şehrin son zamanlardaki dönüşümünüyansıtan bir gariplik hissi veriyor. İkincisi, şehrin okunmasını vurgulamakamacıyla ölçek, katman ve resim çerçeveleme araçlarının kullanılmasıyla gösteriliyor. Beyrutopya, özünde, hayali görüntüler ile içerdikleri taklitanlatı arasındaki farkı ayırt etmeyen, karşı ütopik bir durum. Bu çatışma, boşalanların, kentin daha geniş sosyal ve mimari dokusu içinde yenidensahiplenilmesini ve teşvik edilen potansiyel yeni kimlik biçimlerini tekrar tanımlamaya olanak veriyor. Fotoğraf boşluğun direnci haline dönüşüyor.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder