Cumartesi, Temmuz 22, 2017

TÜRK DÜNYASI ATA SPORLARI ŞENLİĞİ

TÜRK DÜNYASI ATA SPORLARI ŞENLİĞİ

Orta Asya Türk Devletleri ve akraba topluluklarının katıldığı 2. Türk Dünyası Ata Sporları Şenliği, Bursa Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde de 22-23 Temmuz tarihlerinde iki gün süren etkinlikler dâhilinde geçen sene olduğu gibi bu sene Keles ilçesi Kocayayla Kamp ve Mesire Alanı’nda düzenlendi. 
Şenliğin en coşkulu olduğu gün birinci günü olan cumartesiydi. Geçen sene kent genelinde şenlik duyurularını gördükten sonra cumartesi günü genel olarak iş günü olduğu için Pazar günü kahvaltıdan sonra büyük bir merakla yola koyulmuş ancak hüsranla evimize geri dönmüştük. Çünkü yaylaya varış saatimiz öğleyi geçtiği ve rüzgârdan kurulan otağın dağılması nedeniyle birçok oba ve çadır toplanmış, atlar gösterilerden yorgun düştükleri için dinlenmeye çekilmiş, yiyecek içecek stantları ise kapatılmıştı. Bu duruma hazırlıksız yakalandığımız için birkaç hatıra fotoğrafı çekip seneye birinci gün gelecek şekilde işlerimizi düzenleyelim temennisiyle evimize dönmüştük. İşte bu sene yayla alanında kamp kurarak kültürel mirasımıza sahip çıkarak hem şenliği daha yakından takip etmeyi hem de maceralı bir hafta sonu dağ kampına imza atmayı hedefledik (Kamp yazısını okumak için: TIKLAYINIZ). Umarım, 2018 yılı etkinliği Pazar günü de tam gün devam edecek şekilde planlanır. Zira yine cumartesi çalışan kesim için (geçen sene etkinliğin ilk senesi olmasından da dolayı elbette) Pazar günü yaylaya vardığında program erken kapanışa geçmişti.
Şenlikte, şanlı bir geçmişe sahip olan Türk milletinin gelenek ve göreneklerini temsil ettiği obalar, kımız, yoğurt, mantı ve çiğbörek yapımı, kilim dokuma, kılıç ve bıçak üretimi, gibi geleneksel el sanatlarının yer aldığı çadırlar, derneklerin kültürel obje, giysi veya yöresel lezzetlerinin satışını yaptığı arasta, tarihi spor oyunları, pars ve kuşak güreşleri, mangala, atlı güreş, rahvan atları yarışı, atlı akrobasi gösterileri,  at üzerinden ok atma, temsili atlı savaş/mücadele gösterileri, kökbörü gibi savaş ve strateji oyun ve gösterileri yer aldı (Detaylı bilgi için: TIKLAYINIZ). 
Şenlikte ayrıca halk dansları, geleneksel bir Türk çalgısı olan dombra ve yerel türkülerin icra edildiği konserler yer aldı. Şenliğe, 23 ülkeden 215 sporcu 50 kültür temsilcisi 236 soydaş ile Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Moğalistan, Altay Özerk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Kırım, Afganistan, Çin-Doğu Türkistan-Uygur Özerk Bölgesi, Dağıstan Özerk Cumhuriyeti, Tataristan, KKTC, Gürcistan (Karakalpaklar), Makedonya, Bulgaristan, Kosova, Irak Türkmeneli, Suriye Bayır-Bucak, Romanya, Macaristan, Pakistan ve Türkiye’den sporcular ile STK temsilcileri katılım sağlamıştı. Her bir gösteri izlerken veya her bir çadırı gezerken duygulanmamak mümkün değildi.
Şenlik alanına ulaşım özel araçlarla sağlandığı gibi Merinos Kültür Merkezi’nden de toplu taşıma için otobüs seferleri düzenlenmişti. Alanda kurulan otağı ve çadırlar ile sıcaktan ve güneşten korunmak, dinlenmek, oturup bir şeyler yemek mümkündü. Arasta veya kurulan diğer yiyecek içecek stantlarında farklı lezzet satıştaydı. Kurulan çay ocaklarından alacağınız tavşankanı çay veya közde pişirilen Türk kahvesi keyfini dinlenmek için iyi bir seçenekti. Tüm şenliklerin vazgeçilmezi dondurmacı, balon satıcıları ve pamuk şeker arabaları yine bizimleydi. Hazır yiyecek standlarına uğramak istemeyenlerin şenlik alanının mesire alanı olmasından faydalanarak piknik ve mangal yapma imkânları vardı. Üst bölgede çam ağaçlarının altına ayrılan kamp alanında birçok altyapı imkânı vardı. Kamp alanında tuvaletler, çeşme, idari bina, mescit, büfe ve otopark yer alıyordu.

Emeği geçen herkese teşekkür ediyor ve diyorum ki;
Bir Türk, Dünyaya bedeldir!*


* Bir Türk Dünyaya Bedeldir
Gazi Mustafa Kemal Paşa, Türk askerinin ölçülmez kıymeti hakkındaki fikrini tarihi bir cümlesiyle ifade etmişlerdi. 1924 yılı Ağustosunda, Kastamonu’da asker koğuşlarını ziyaretten çıkarken; “Bir Türk, on düşmana bedeldir” yazılı levhayı gördü. Subaya levhayı göstererek sordu:
-“Öyle midir?”
-“Evet Paşam.”
-“Hayır, çocuğum, bence öğle değildir. Bir Türk dünyaya bedeldir.”
Kaynak: Hilmi  Yücebaş, Atatürk’ten Nükteler, Fıkralar ve Hatıralar, İstanbul 1973, s. 104
Şenliğe ait basın bültenleri için tıklayınız:

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder