Cuma, Temmuz 27, 2018

KANLI AY TUTULMASI 2018

KANLI AY TUTULMASI 2018
Bu sene böyle bir merak oldu. Televizyonlarda ve sosyal medyada o kadar çok dile geldi ki, içinde bulunduğumuz 21. yüzyılın en uzun ay tutulması birçok kişinin ilgisini çekti. Ayın dünya, dünyanın da güneş yörüngesinde dönerken konumları itibariyle sıralamanın güneş-dünya-ay olduğu ve güneşten ışık alan ayın araya dünyanın girmesiyle ışık alamayıp karanlığa gömülmesi olan ay tutulması, ayın görünen yüzündeki ışık değişiminin kızarmasından dolayı ilgi çekici bir isme bürünerek kanlı ay tutulması olarak anılıyor.
Ay tutulması fiziksel bir gökyüzü olayı olarak değerlendirilirken aynı zamanda da birçok farklı bakış açısına kapı aralıyor. Kimi spiritüel konulara yelken açarken kimi insanlığın başlangıcına kadar gidip eski şaman adetlerine uzanıyor. En çok endişe veren kısmı da ayın çekim gücü etkisiyle yerküre üzerinde yaşanan veya yaşanması muhtemel gözüken doğa olayları oluyor. Tabi ki astroloji boyutu da temel başlıklardan biri.

Konunun ilgilerince “Ay tutulması, Türkiye'den 2018-2020 yılları arasında gözlenebilecek 6 tutulmadan ikincisinin gözlenebileceği tarih olan 27 Temmuz akşamı gerçekleşecek. Bu yüzyılın en uzun süreli Ay tutulması 1 saat 43 dakika devam edecek. Tam Ay tutulması ile uydumuz mükemmel bakır kızılı renginde olacak. Ayrıca 27 Temmuz'da Dünya ile Mars da birbirine en yakın konumda olacak. Bu da Mars'ın gökyüzünde oldukça parlak görünmesini sağlayacak. Güneş sisteminin en büyük iki gezegeni Jüpiter ve Satürn de astronomi meraklıları için bir gökyüzü şöleni sunacak. Ay ve Mars doğu ufkuna yakın olsalar da gözlenebilecek” deniyor. 
Bursa Amatör Astronomi Kulübü ve Bilim Teknoloji Merkezi'nin organizasyonu öncülüğünde ay tutulmasını seyretmek için Hüdavendigar Kent Parkı’na katlanır kamp sandalyelerimizi sırtlayıp elimize de termosumuzu ve muglarımızı alıp yola koyulduk. Dün ve gün içinde akşamüstü hava ciddi yağışlı olduğu için yoldayken gözümüzün bir ucu trafikte bir ucu da gökyüzündeki bulutlardaydı. Hava da serindi. Bulutlar ayı kapatmasaydı da gittiğimize değseydi düşüncesindeydik.
Hüdavendigar Kent Parkı’na ilk gelişimizdi. Astronomi Kulübü’nün toplanma alanına uzak olan diğer kapıdan giriş yapmışız. Bir bakıma da iyi oldu aslında, parkın içini gezme fırsatı bulmuş olduk. Hafif serin hava keyif verdi.
Toplanma alanına geldiğimizde kulüp tarafından kurulan teleskoplarla ayı görmek isteyenler uzun uzun kuyruk oluşturmuşlardı. Ayı tutulma dilimlerinde teleskopla gözlemlemek çok güzel olacaktı ama o sıraya girmek hiç cazip gelmedi. Biz de tutulma safhalarını çıplak gözle izledik. Kısmi tutulmayı ve bahsedilen kızarmayı rahatça gözlemledik. Daha ayrıntılı görmek için de internet üzerinde NASA bağlantısını açarak canlı yayını takip ettik. Ara ara da cep telefonları ile çekimler pek verimli olmadığından gökyüzü tutkunlarının tripot üzerine kurulu profesyonel fotoğraf makinelerinin ekranlarına misafir olduk.

İşte kızıl ay tutulması:
Ve burda da kızıl ay ile açılı sağ alt kısmında görünen kızıl gezegen mars:

Üzerine çokça yorum yapılan bu gökyüzü olayının hepimizin ortak en yüksek hayrına olması dileğiyle…


İlgili Linkler:
Nasa Canlı Yayını:
https://youtu.be/uqBStEIVF8o

Dünyanın farklı ülkelerindeki ay tutulması fotoğrafları:

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder