Pazar, Haziran 21, 2009

TORINO - ULUSAL SINEMA MUZESI

TORINO - ULUSAL SINEMA MUZESI

Dunyanin en buyuk sinema muzesi bu sanirim! Harika bir yerdi. Sinema tarihcesinin en ilginc ve en etkileyici sergileri, 2000 yilinda acilan Ulusal Sinema Muzesinde sergilenmekte. Vakt-i zamaninda sinogog olmasi icin yapimina baslanmis, daha sonra cesitli sebeplerden sinema muzesine donusturulmus durumda.


Bosuna demiyorlarmis sinema muzesi Torino’nun medar-i iftihari diye…

Sinemanin evrimine sahit oluyorsunuz gezerken…Binanin her bir duvari; ufak bir sinema sahnesi adeta… Etkilenmemek elde degil…

Isvicreli bir mimar tarafindan ic duzenleri yapilan sinema muzesinde sinema tarihinde kullanilan turlu kameralar, turlu mercekler, film makaralari gibi turlu ekipmanlar, golge ve isik oyunlari, sessiz film ornekleri, modern sinemanin film hileleri, unlu filmlerin unutulmaz sahnelerinin dekorlari, yuzlerce filmin posteri, sayisiz artist ve aktorun fotografi, film kayitlari, aksesuarlar, kostumler gibi bircok sey var.


Koridorlardan gecerken yaratilan kucuk odalarda dekorlarin arasindaki perdelerden dekora ait filmi izleyebiliyorsunuz. Perde bazen tavanda oluyor ve siz perdenin altina dekore edilen yatak izliyorsunuz, bazen de loboratuar olarak dekore edilmis alanda lavonun icinde, firinin icinde, kazanin icinde izliyorsunuz bilimsel icerikli filmi.

Ozel ekranlar ile bazi sahnelerin icine sizlerde dahil olabiliyorsunuz…




Devasa dekorlar....

Sinemacilik ekipmanlari...


Cizgi filmlerin oldugu bolumde hep bildigimiz cizgi film kahramalariyla karsilabilirsiniz.

Unlu karakterler :)

Filmde daha korkonctular bunlar ama :):):)

Sayisiz afis ve posterler...

Dunyanin en unlu aktor ve aktrisleri...

Muzenin en orta yerinde kocaman perdelerde ozel sinema koltuklarina uzanarak bireysel kulaklik/ses sistemiyle cesitli filmleri izleyebilirsiniz.

Muzenin giris kismindaki restoran bolumu... Burasi da ruya gibiydi... Isikli ve ekranli masalar... Masalarin etrafinda ucusan tuller... Uzay mekigindeyiz hissini yaratan isiklandirmalar...


Muzenin oldugu sokak... Yesilcam gibi:)


Muzenin orta yerinden taaa en tepeye kulenin en tepesine cikan bir asansor ile 167 metre yukariya cikabilirsiniz. Kulenin terasi; Dunyanin en yuksek yigma tas binasi… Tum sehrin kusbakisi 360 derece izlenen yeri… Panoromik sehir sefasi… Yukaridan sehre bakilinca sokaklarin birbirini dik aciyla kestigini, evlerin-binalarin muazzam yerlestirildigini gorebilirsiniz. Kentin nispeten duz bir arazi uzerinde var olmasinin da payi buyuk elbette bu duzgun yayilim icin.

Keske bizde de olsa!




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder