Salı, Haziran 16, 2009

TORINO CADDELERI

TORINO CADDELERI

Torino; Italya’nin kuzeyinde kalan bir sehir. Ulkede ekonomik anlamda Roma ve Milano’dan sonraki en buyuk sehir. Piemonte Bolgesinde bulunuyor ve bolgenin en buyuk ili. Cevresi meshur Alplerle cevrili ve icinden meshur Po Nehri akiyor.
Belediye Binasi...

Sanayi ve kultur olarak oldukca gelismis bir sehir Torino. Tarihsel gecmisinde; Italya Birliginin baskentidir ve Savoya Hanedanliginca yonetilmistir. Roma Imparatorlugundan gunumze kadar ulasan surlari gorebilmek mumkundur.

Mimari acidan sehrin yerlesimi cok muntazamdir. Caddeler birbirini simetrik 90 dercelik acilarla keser. Binalarin yerlesimi de buna gore duzenlenmistir.


Italya’dan Fransaya ve Avrupa’ya giden baslica demir yolu hatti bu sehirden gecer. Fiat Grup ve Mitsubishi’nin Italya fabrikasi buradadir. Ulkenin otomotiv sanayinin neredeyse beste dordu buradadir.

Kulturel acidan bircok ozel binasi var: Sinema Muzesi, Misir Muzesi, Plazzo Madama, Savoya Hanedanligina ait bircok yapi vb.
Piercingli bina :)

Via Rome yani Roma Caddesi; dunyaca unlu bircok markanin zarif magazalarina ev sahipligi yapan luks bir cadde.

Otobus, otomobil, rayli tasima araclari... Hepsi bir yerde, icice...







Sokaklarin kesisimlerinde sus havuzlarinin oldugu, heykeller, kafeterya ve restoranlarla dolu bircok gosterisli meydan var.

Kurulan pazarlar cok sempatik... Bagiris cigiris yok :) Tezgahlarda ortuler... Cesit cesit urunler... Bizim bildigimiz pazar kavramindan uzak, daha cok kermes havasinda...

Dilenciler sokaklarda dilenmiyor! Kendilerince bir kostum belirliyorlar. Yerlerine gecip hazirliklarini yapiyorlar, giyiniyorlar, boyaniyorlar... Kostumlerine gore bazen hareketsiz heykel gibi durup gun boyunca bekliyorlar. Onlarla birlikte fotograf cektirmek isteyenler onlerindeki kutuya bozuk para atiyorlar. Kimse onlardan korkmuyor, aksine kentin sokaklarina guzellik katiyorlar...


2 yorum :