Salı, Ekim 08, 2019

KOŞUDA BİR HARİKAYDIN (EKER I RUN)

KOŞUDA BİR HARİKAYDIN
(EKER I RUN – ADIM ADIM - TEMA)
Bir önceki kampanya yazımızı okumak için TIKLAYIN.  

Tüm destekçilerimize yürekten teşekkürler ve kucak dolusu sevgiler
Şarkı:Tamer ÇAMKIRAN

ÖNCE SONUÇ VE DEĞERLENDİRME :)
6 Ekim 2019 itibariyle Eker I Run istatistikleri;

  • 42 Adım Adım Tema koşucusu arasında 57 bağışçı ile en çok bağışçıyı harekete geçiren Tema koşucusu olduk. Böylelikle tüm koşu içinde 2019 yılının 359. koşucu sıralamasına sahip olduk, 30+yardımseverlik koşusunda kişiyi harekete geçirme ile 50+bağışçı rozetlerini aldık. TEMA’nın 35.000 TL.lik hedefinde ulaşılan 20.516 TL.lik kısmının %5lik payına doğrudan katkı sağladık. Kampanyanın daha 2 hafta boyunca devam edeceği için bu sayıların daha da yükseleceğini düşünüyoruz.
  • Bağışçılarımız 990 TL bağış ile 20 fidanın toprakla buluşmasını sağlayarak “Adım Adım - Çocuklar Hatıra Ormanları” ile ağaçlandırma ve erozyonla mücadeleye katkı sağlamanın yanı sıra daha büyük bir yardımseverlik örneği göstererek 10 çocuğun bir yıl boyunca doğa eğitim programına katılmasını ve sonucunda bulunduğu yöreye uygun doğal türlerdeki tohumlar ile kendi fidanını yetiştirmesini katkı sağladılar. Daha çok çocuğa ulaşabilmek için kampanya 2 hafta daha devam ediyor.
  • Sosyal medya hesaplarından kampanyamızı paylaşan dostlarımız, 1500e yakın gerçek kişiye ulaşarak bu proje ve süreç ile ilgili farkındalık sağladılar.

  • Sosyal medya dışında dostlarımız ise yaklaşık 100 kişiye sohbetlerinde kampanyamızı anlattı.
Bu sosyal etkinlik tüm taraflar için karşılıklı bir kazan-kazandı. Eker – Adım Adım – Tema ve diğer stk’lar sosyal projelerini hayata geçirirken katılımcı olarak biz de büyük kazanımlar sağladık. İlk başta bir stk’nın can bulmasını istediği projesini sahiplenmeyi deneyimledik. Bu projeye/harekete/düşünceye nasıl katkı koyabiliriz diye düşündük. Bir elin nesi var iki elin sesi var diyerek tek başımıza değil elbirliği içinde daha çok katkı sağlayabileceğimizi anladık. Sosyal kampanya nasıl açılır, nasıl yürütülür öğrendik. Düşüncelerimizi nasıl dile dökeriz, nasıl az çoktur yani az-öz-sade ifadeler ile tüm projeyi nasıl anlatırız; öğrendik. Hem bireysel olup hem de takım olarak nasıl sinerji yaratırız; öğrendik. Ulaştığımız tüm kişiler bu süreci bizimle birlikte öğrenerek toplumsal farkındalığa katkı sağladılar. Bağışçılar, bağışlarını az-çok demeyip esirgemeden cömertçe yaptılar. İmece usulü bütünün bir parçası olarak çocukların doğa ile buluşmasına imkân verdiler. İhtiyatlı yaklaşmayı seçenler ise uzaktan takip ederek kendi içlerinde yarınlarına dönük kabuklarını kıracak bir fitilin ucunu ateşlediklerine eminim. Bu süreçte herkes kazandı.

Tema Vakfı Proje Koordinatörü Başak ŞAHİNER ve Bursa İl Temsilcisi Şaban UYAR;
SONRA GİRİŞ VE GELİŞME
Büyük gün geldi çattı, heyecanlıyız, çok hem de. Sabah hafif bir kahvaltı ile hemen yola koyulduk. Dünkü havanın esintili ve yağışlı olması bugün bizi korkuttu. Neyse ki sabahın ilk saatlerindeki soğukluk öğlene doğru yerini tatlı bir sonbahar serinliğine bıraktı, sevindik. Koşu parkurunun araç trafiğine kapatılmasından dolayı arka sokaklar tıkanmıştı ama yine de o karmaşayı yenip; Eker I Run 2019 Koşusunda Minik Adımlar kategorisinde Adım Adım Sivil Toplum Oluşumu aracılığıyla Tema Vakfı’nın Ağaç Kardeşliği Projesini desteklemek için gönüllü koşucu olarak, program saatinde Eker Meydan’da yerimizi aldık. Eker Meydan’ın üst katında koşucuların kayıt olmaları ve koşucu kitlerini almaları için bankolar hazırlanmıştı. Biz kaydımızı online yaptığımız için doğrudan koşucu kitimi aldık. Kit, bir koşu çantasının içinde koşucu numarası, tişörtü, yağmurluğu ve eker tatlıdan oluşuyordu.
Koşu günü meydanda, sivil toplum örgütleri tanıtım stantlarını açmışlar ve kendileri adına gönüllü koşacak koşucularla buluşuyorlardı. Ayrıca, çocuk koşucuların ve koşucu yakınlarının şenlik tadında eğlenebilmesi için mini jimnastik parkuru, oryantiring parkuru, tırmanma duvarı, eğlenceli fotoğraf çekim standı vardı. Alanda, koşucuların kendilerini en iyi ifade edebilecekleri sloganları içeren birçok fotoğraf hatıra çerçeveleri hazırlanmıştı. Kurulan sahnede hem canlı performans hem zumba hem dans hem de ödül töreni yapıldı.
Minik adımlar start tagının arkasında yaşlarına göre gruplandırılmıştı, altı yaş grubu en küçük gruptu, kırmızı göğüs numarasına sahiplerdi. 5er dakika ile minikler en büyükten en küçüğe olacak şekilde 250 metre gidiş 250 metre dönüş 500 metrelik parkurlarını koşmaya başladılar. 3-2-1 ile start alan minik koşucular parkurda patenli görevlilerin eşliğinde koştular. Düşenlere, yorulanlara, birbirine çarpanlara patenliler yardım ettiler, yerden kaldırdılar, kucakladılar, alkışlayarak yüreklendirdiler. Finishe gelen ilk üçler ise sahnede plaketlerini aldılar. Finishten sonra dizi dizi kurulan standlarda tüm yarışmacılar sırayla enerjilerini yerine getirecek atıştırmalıklarını topladılar. Sonrası serbest zaman ve şenlik havasındaydı.

Tüm destekçilerimize yürekten teşekkürler ve kucak dolusu sevgiler




KOŞU GÜNÜ DETAYLARI: 

Cuma, Eylül 20, 2019

EKER I RUN – ADIM ADIM - TEMA

EKER I RUN – ADIM ADIM - TEMA

Şarkı:Tamer ÇAMKIRAN
Nasıl İlgimizi Çekmişti?

2014 yılının Eylül ayında henüz sonbahara yeni girerken, Bade’nin 9 aylık olduğu zaman, Eker Meydan’da bir etkinlik yapılacağı duyurusu her yeri sarmıştı. Duyuru capcanlıydı, ilgimizi çekmişti. Eker süt ürünlerini tüketen bir Bursalı olarak Eker ayran ambalajlarında, birçoğumuzun ortaokul yıllarında İngilizce dersinde telaffuzları Türkçe ile farklı anlamlarda örtüşen kelime oyunları yaptığımızı düşünerek yazıyorum, “I Run” yazıyordu ve bu sefer “Eker Ayran = Eker I Run” olarak karşımızdaydı. Hal böyle esprili olunca koşu aklımızda yer etmişti. Eker Çiftliği’nin Eker Meydanı yapılmadan önceki Orhaneli Kavşağı’nın başındaki kafesi ve çocuk parkı da bizlerin ve çocuklu arkadaşlarımızın sevdiği bir mekândı. Eker, meydana taşındıktan sonra hiç gitmemiştik ve bu etkinlik bizim de meydana gitmemize bir aracı oldu. Her ne kadar tatlı bir sonbahar pazarı olsa da, her ne kadar bebeğin bir yudum daha büyümesiyle daha esnek programlar yapabiliyor olsak da, her ne kadar yeni meydanı merak ediyor olsak da, her ne kadar I Run bizi gülümsetse de kız kardeşim düzenlenen koşuya koşucu olarak katılıyor olmasa sanırım bu oluşumun ilk doğuşunu yani birinci yılını kaçırırdık.

Bugün Ne Yapıyoruz?

Yaşının tutmasıyla beraber nihayet Bade’cik, bu sene altıncısı düzenlenen Eker I Run 2019 Koşusunda Minik Adımlar kategorisinde Adım Adım Sivil Toplum Oluşumu aracılığıyla Tema Vakfı Ağaç Kardeşliği Projesini desteklemek için gönüllü olarak koşuyor.

Eker I Run Nedir?

Şimdi sırasıyla biraz bu koşudan bahsedelim. Eker I Run, Eker Süt Ürünleri A.Ş’nin sosyal sorumluluk kapsamında her yıl düzenlediği bir yol koşusu etkinliği. İlk koşu 2014 yılında gerçekleştirildi, bu sene 2019 yılında altıncısı düzenleniyor. İlk yıl 400 gönüllü koşucu varken bu sayı 1800lere tırmanmış durumda. Farklı yaşlar ve kondisyonlar için farklı parkurlar mevcut. 6 yaş ilâ 12 yaş arası çocuklar Minik Adımlar Parkurunda 500 metre koşuyor. Gençler ve yetişkinler ise 5 kilometrelik, 15 kilometrelik koşuya veya 42 kilometrelik maraton koşusuna katılabilir veya koşu yerine paten yarışına da katılabiliyor. (TIKLAYIN)

Bu sosyal sorumluluk etkinliği, farklı alanlarda çalışan sivil toplum kuruluşları (STK) ile işbirliği yaparak o STK’nin toplum içindeki görünürlüğünü, bilinirliğini, etkinliğini artıyor. Biz de Adım Adım Toplum Oluşumu ile koşuya katılıyoruz.

Adım Adım Nedir?

Adım Adım kendisini, yurtdışında ‘charity run’ olarak bilinen kolektif yardımseverlik koşusunu Türkiye’de tanıtmak ve yaygınlaştırmak için kurulan ilk sivil toplum oluşumu olarak ifade ediyor. Gönüllü koşuculara ve sivil toplum kuruluşlarına yardımseverlik konusunun ne olduğunu, nasıl yapıldığını anlatarak ve yapmaları için motive ederek başta koşu olmak üzere yüzme, bisiklet, dağcılık gibi dayanıklılık gerektiren sporlar aracılığıyla ülkemizin önemli sosyal sorumluluk projelerine maddi kaynak ve tanıtım desteği sağladığını belirtiyor. (TIKLAYIN)


Tema Vakfı Ağaç Kardeşliği Projesi Nedir?

Tema Vakfı tarafından “Ağaç Kardeşliği Projesi”, günümüz dünyası kentleşmesinden ötürü doğadan gittikçe uzaklaşarak şehirlerin içinde kaybolan çocukların, doğada yaparak/yaşayarak öğrenmelerine destek olarak doğa ile giderek azalan ilişkilerini güçlendirmeyi amaçlayan bir proje olarak ifade ediliyor. 100 TL ile bir çocuğun bir yıl boyunca doğa eğitim programına katılmasını ve sonucunda bulunduğu yöreye uygun doğal türlerdeki tohumlar ile kendi fidanını yetiştirmesini ve de “Adım Adım - Çocuklar Hatıra Ormanları” ile ağaçlandırma ve erozyonla mücadeleye katkı sağlamayı hedefliyor. (TIKLAYIN-1) (TIKLAYIN-2)

Bizim gözümüze bu vizyon ve misyon, oldukça değerli geldi. Çünkü biz şehir yaşantısında olsak dahi mümkün mertebe doğa ile iç içe olmaya çalışıyoruz. Eğitimcilerin dediği gibi eğitimin en önemli destekçisinin ebeveynler olduğuna biz de inandığımızdan, toprağa çıplak ayakla basmayan, elleri-ayakları-üstü başı çamurlanınca endişelenen, yağmurlu havalarda toprak üstüne çıkan bir solucan veya sümüklüböceği eline almaktan korkan, ısırgan otu yaprağını ayırt edemeyen, ağaçların yosunlu kabuklarına dokunmayan, kozalak toplayıp onları boyamayan, ahşap ve el yapımı tahta oyuncak ile oynamayı kabul etmeyen, bir tavuğu kucağına alıp suluğuna kadar taşımayan, ballıbabayı tatmayan, kuşları izlemek için dürbünü olmayan, ormanda kamp kurmayan/çadırda kalmayan bir dolu çocuk için "Doğa Eğitimi" ve “Ağaç Kardeşliği Projesi”ni destekliyoruz.

Bade’ciğe bizler bu etkinlikten ve bu projeden bahsettiğimizde, böyle bir iyilik hareketinin içinde olmak istedi. Zaten dünyanın kirlenmesinden, yerlere çöp atılmasından, caretta carettaların plastik poşetlere dolanmasından oldukça dertliydi. Üzerine ormanların yok olması da eklenince oldukça hislendi. Her çocuğun bir ağacının olması gerektiğini, ağaçların oyun arkadaşları  olabileceğini söyediği kampanya videosunu hazırladık. 

Nasıl Gönüllü Koşucu olduk?

1- Önce, Adım Adım Sivil Toplum Oluşumu’nun web sayfasından üyelik kaydı yaparak ipk numaramızı aldık. (TIKLAYIN)
2- Daha sonra, Adım Adım Toplum Oluşumu’nun desteklediği yani beraber işbirliğine gittiği sivil toplum kuruluşlarından hangisinin bize en çok hitap ettiğini araştırdık ve Tema Vakfı’nın Ağaç Kardeşliği Projesi’nin Bade’nin yaş grubuna hitap ettiğini gördük. (TIKLAYIN)
3- Sonra, Adım Adım üye profilimize Ağaç Kardeşliği Projesi’nin bizi niçin ilgilendirdiğini/neden enterese ettiğini/neden ilgi çekici geldiğini, destek vererek ne katabileceğimizi/nasıl farkındalık yaratabileceğimizi, bu projeyi çevremize duyurarak ne kadar maddi katkı sağlayabileceğimizi/bağış toplayabileceğimizi/bağışçıları harekete geçirebileceğimizi ifade eden “Neden Koşuyorum” kısmını girdik. (TIKLAYIN)
4- Ardından, Eker I Run 2019 Koşusu’nun web sayfasından Minik Adımlar Parkuruna Adım Adım üyeliğimizden aldığımız ipk numaramızı kullanarak kayıt yaptırdık.(TIKLAYIN
5- Artık, biz amacını belirlemiş, bu amaca ulaşmak için yol haritasını çizmiş, yardımseverlik koşuna katılan, iyilik peşinde koşan bir gönüllüyüz. İşte bu basamaklar, yukarıda tek cümle ile özetlediğim şu güzel cümlenin açılımı: “Bade’cik, bu sene altıncısı düzenlenen Eker I Run 2019 Koşusunda Minik Adımlar kategorisinde Adım Adım Sivil Toplum Oluşumu aracılığıyla Tema Vakfı’nın Ağaç Kardeşliği Projesini desteklemek için gönüllü olarak koşuyor”.
6- Bu basamakları geçtikten sonra destek vereceğimiz projemizle ilgili daha çok bilgi sahibi olmak için TEMA Vakfının Bursa ve İstanbul temsilcileri telefonlaştık, TEMA’nın instagram hesaplarından proje ile ilgili postlarını takip ettik, youtube’tan projeye katılan gönüllülerin, okulların, öğrencilerin videolarını izledik, blog yazarlarının tüm basamaklarla ilgili yazılarını okuduk, Adım Adım’ın e-posta desteğini ise hiç eksik hissetmedik.
7- Edindiğimiz bilgileri iyice içimizde sindirdikten sonra sıra bu bilgileri çevremizle paylaşmaya gelmişti. Öğrenmişti ki yardımseverlik faaliyetlerinde bağış toplamak önemli bir kriter olsa da çevrefmizdeki her kişi bizim bu çağrımıza maddi yanıt veremeyebilir/vermeyebilirdi. Bu nedenle farkındalık yaratmak, sinerji oluşturmak bir sosyal sorumluluk kampanyasına katılmanın en önemli gücüydü. İşte bizde çevremizde 7’den 70’e, 7 yaşındaki sınıf arkadaşımızdan 70 yaşındaki dedemize kadar öğretmenlerimiz, komşularımız, akrabalarımız ve ahbaplarımıza bunu duyurmak için bir video çektik. Sosyal medya hesaplarımızdan hep birlikte paylaştık.
8- Şimdi sırada koşumuz var. Koşu gerçekleştikten ve yapılan bağışlar tamamlandıktan sonra bu yazının altına son durumları da yazacağım.


Bu yazı umarım sizlere bu aşamaları anlatan bir rehber niteliğinde olur. Sizler bu kampanyaya destek olmak için:
- Doğrudan TEMA'nın hesabına gönlünüzden ne koparsa (biz 10 TL'nin bütçenizi zorlamayacağını düşündük) eft/havale yapabilirsiniz veya aşağıdaki ONLINE BAĞIŞ linkini tıklayabilirsiniz:
Alıcı: TEMA
IBAN: TR28 0006 4000 0011 0351 2715 22 (İş Bankası)
Açıklama: CC44805 (Bade'nin kampanya koşucu kodu )
ONLINE BAĞIŞ YAP

- Koşu günü Eker Meydan'da tezahüratlarınızla destekleyebilirsiniz.

- Koşuya katılabilirsiniz, 1 Ekim’e kadar internetten, 4-5 Ekim tarihlerinde EKER Meydan’da kurulacak kayıt masasından yapılabilir.

- Hiç olmadı görevdeşlik/sinerji yaratmak için aşağıdaki profil linkimizi veya bu postumuzu paylaşabilirsiniz:


Herkese çok teşekkür ederiz :)