Cumartesi, Ekim 29, 2011

29 Ekim Cumhuriyet Bayrami

29 Ekim Cumhuriyet Bayrami .



Tam Yeri ve Tam zamani mi? Evet, tam yeri ve tam zamani... Fotograflar benim yazacagim yorumumun her durumda onune gececegi icin pek bir sey yazmiyorum… Sadece temel ilkokul bilgilerimizi hatirlayalim yeter…

Bilgilerimizi 10. Yil Marsi'nin sozlerini ozumseyerek baslayabiliriz. Zira, bu sene tarihsel olarak cumhuriyetimizin 88. yilina ulasmis olsak dahi, gercekten ulastik mi acaba...

10.YIL MARSI

Çiktik acik alinla on yilda her savastan;
On yilda on bes milyon genc yarattik her yastan;
Basta butun dunyanin saydigi baskumandan,
Demir aglarla orduk anayurdu dort bastan.

Turk'uz: Cumhuriyet'in gogsumuz tunc siperi;
Turk'e durmak yarasmaz, Turk onde, Turk ileri!

Bir hizda kotulugu, geriligi bogariz,
Karanligin ustune gunes gibi dogariz.
Turk'uz, butun baslardan ustun olan baslariz;
Tarihten once vardik, tarihten sonra variz.

Turk'uz: Cumhuriyet'in gogsumuz tunc siperi;
Turk'e durmak yarasmaz, Turk onde, Turk ileri!

Çizerek kanimizla oz yurdun haritasini,
Dindirdik memleketin yillar suren yasini;
Butunledik her yonden istiklâl kavgasini...
Butun dunya ogrendi Turklugu saymasini!

Turk'uz: Cumhuriyet'in gogsumuz tunc siperi;
Turk'e durmak yarasmaz, Turk onde, Turk ileri!

Örnektir milletlere actigimiz yeni iz;
Imtiyazsiz, sinifsiz, kaynasmis bir kitleyiz:
Uyduk goruste bilgi, gidiste ulkuye biz.
Tersine donse dunya yolumuzdan donmeyiz.

Turk'uz: Cumhuriyet'in gogsumuz tunc siperi;
Turk'e durmak yarasmaz, Turk onde, Turk ileri!

Soz: Faruk Nafiz CAMLIBEL, Behcet Kemal CAGLAR Muzik: Cemal Resit REY Cumhuriyet Bayrami, Turkiye Buyuk Millet Meclisi'nin 1923 yilinda cumhuriyeti ilan etmesiyle birlikte 29 Ekim'de kutlanan Turkiye Cumhuriyet'nin resmi bayramlarindan biridir.. Mustafa Kemal Pasa onderliginde yurutulen Kurtulus Savasi sonucunda dusmanlara karsi zafer kazanilmis ve dagilan Osmanli Imparatorlugu cagi kapanarak ve 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet rejimi ilan edilerek Turkiye Cumhuriyeti Devleti cagi baslamistir. ...Turkiye Cumhuriyeti kurulmasindan once, Osmanli Imparatorlugu 624 yil boyunca 36 padisah sozunde mutlakiyet rejimi ile yonetilmistir.

Ulkeyi, padisah, kral, sah, hakan, sultan gibi isimler verilen tek bir kisinin yonettigi yonetim sekline mutlakiyet denir. Mutkaliyet rejiminde "egemenlik, kayitsiz ve sartsiz tek kisinindir”. Tarih icinde mutlakiyetle yonetilen bazi ulkelerde zaman icinde ulkeyi yoneten tek kisiye (padisaha, krala vb.) yardimci olmasi icin meclis kurulmustur. Kurulan meclis uyeleri halkin dileklerini yoneticiye duyurmak ve yasa tasarisini hazirlamakla gorevlendirilmistir. Yasa tasarisi ulkenin yonetici (yani sahibi gibi dusunebilir) tarafindan benimsenirse yasalasirdi. Bu yonetim sekline de mesrutiyet denir.

Osmanli Devletinde 1876 ve 1908 yillarinda olmak uzere 2 kez mesrutiyet ilan edilmistir.. Dunya tarihi etkileyen en onemli savaslardan biri olan Birinci Dunya Savasi, 1914 yilinda Ittifak ve Itilaf Devletleri adi verilen taraflar arasinda baslamistir. Bu taraflara cesitli devletlerin katilmasiyla birlikte savas 4 yil surmus ve 1918 yilinda bitmistir. Osmanli Devleti, savasin basinda silahsiz tarafsizlik ilan etmesine rağmen Ittifak Devletlerinin oldugu grupta yer almis ve savas sonunda grupta yer alan devletlerin yenik dusmeleri neticesinde yenik sayilmistir.

Bu durumda da, Osmanli Imparatorlugunun topraklari Ingiltere, Yunanistan, Fransa ve Italya gibi devletlerce bolusulmeye baslanmistir.. Durum boyle iken; Osmanli Devleti, kendi gemisi ile bolgede duzeni saglamasi icin 19 Mayis 1919 tarihinde Mustafa Kemal Pasa’yi Samsun’a gondermistir. Mustafa Kemal Pasa, “Tek bir egemenlik vardir, o da milli egemenliktir. Ulkeyi, yine ulusun kendi gucu kurtaracaktir.” ilkesi ile hareket ederek bir cok ilde kongreler duzenlemistir. .Ve daha sonra, 23 Nisan 1920 tarihinde ulus temsilcileri yani milletvekilleri Buyuk Millet Meclisi’nde toplandilar ve boylece meclis baskani olarak Mustafa Kemal Pasa onderliginde Kurtulus Savasi baslatildi. Tum halk ve ordu, dusmana karsi omuz omuza destek vererek Kurtulus Savasi kazanildi. . Turkiye Buyuk Millet Meclisi ile Ingiltere – Fransa – Italya – Japonya – Yunanistan – Romanya – Bulgaristan – Portekiz – Belcika – SSCB - Yugoslavya temsilcileri arasinda 24 Temmuz 1923 yilinda Lozan Baris Anlasmasi yapilarak Turkiye Devleti’nin temelleri atildi.. . 28 Ekim 1923 Cumhuriyet Ilan Ediliyor:

Mustafa Kemal Pasa: “YARIN, CUMHURIYETI ILAN EDECEGIZ.” .

.29 Ekim 1923 Cumhuriyet Ilan Edildi:


Turkiye Buyuk Millet Meclisi: “Turkiye Devleti’nin yonetim sekli cumhuriyettir. Adi da Turkiye Cumhuriyeti Devletidir. Ilk Cumhurbaskani Mustafa Kemal Pasa’dir.”


Halk: 101 pare top atisi ve senliklerle kutladi.NEDEN “29 EKIM”?


Birinci Dünya Savaşı 1918 yılında bittiğinde, Osmanli Devleti savastan kurtulusu Itilaf Devletlerinden Ingiltere ile 30 Ekim 1918 tarihinde Mondros Mutarekesi imzalamakta bulmustur.
. Mustafa Kemal ise 30 Ekim’den sonra ulkenin basina gelecekleri onceden gorebilmistir. Ve
daha sonra, ulke topraklari iste bu Mondros Mutarekesi’nin 7. maddesine gore bolusulmustur.

Ve, 1918’ten itibaren 5 yıl suren agir mucadeleler sonucu 1923 yılında Cumhuriyet ilan edilmistir. 30 Ekim kaybi, zamanin 1 gun onceye alinmasiyla tarih yeniden yazilmistir. .

. Yok edilmeye calisilan bu millet 29 Ekim’de yeniden dogmustur..
. TURKIYE CUMHURIYETI DEVLETI RESMI BAYRAMI:

29 EKIM CUMHURIYET BAYRAMI


1925 yilinda “medenî ulkelerden her biri kendisi icin millî bayram olmak uzere tek bir gun kabul etmistir. Her millet bu sekilde belirledigi gunu, resmî ozel gun sayarak yalniz o gunu gerek ulke icinde, gerek dis temsilciliklerinde millî torenle icra eder. … Yabancilara da kutlatilmasi gereken, Turkiye Cumhuriyeti’nin ve milletimizin resmî ozel gununu oteki medenî ulkeler gibi bir gun olarak belirlemek lâzimdir. O gun ise Cumhuriyet’in ilâni gunu olan 29 Ekim’den baskasi olmamalidir” denilerek 29 EKIM CUMHURIYET BAYRAMI ilan edildi.

.


.
Ey Turk Gencligi!

.
Birinci vazifen, Turk istiklâlini, Turk Cumhuriyetini, ilelebet, muhafaza ve mudafaa etmektir.


Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur. Bu temel, senin, en kiymetli hazinendir. Istikbalde dahi, seni bu hazineden mahrum etmek isteyecek, dahilî ve haricî bedhahlarin olacaktir.

Bir gun, Istiklâl ve Cumhuriyeti mudafaa mecburiyetine dusersen, vazifeye atilmak icin, icinde bulunacagin vaziyetin imkân ve serâitini dusunmeyeceksin!
Bu imkân ve serâit, cok nâmusait bir mahiyette tezahur edebilir. Istiklâl ve Cumhuriyetine kastedecek dusmanlar, butun dunyada emsali gorulmemis bir galibiyetin mumessili olabilirler. Cebren ve hile ile aziz vatanin, butun kaleleri zaptedilmis, butun tersanelerine girilmis, butun ordulari dagitilmis ve memleketin her kosesi bilfiil isgal edilmis olabilir. Butun bu serâitten daha elîm ve daha vahim olmak uzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hiyanet icinde bulunabilirler. Hattâ bu iktidar sahipleri sahsî menfaatlerini, mustevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakr u zaruret icinde harap ve bîtap dusmus olabilir.




Ey Turk istikbalinin evlâdi!

Iste, bu ahval ve serâit icinde dahi, vazifen; Turk Istiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktir! Muhtac oldugun kudret, damarlarindaki asil kanda mevcuttur!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder