Cumartesi, Haziran 27, 2009

VATIKAN

VATIKAN

Vatikan, dünyada hem bir devletin sinirlari icinde hem de kendi kendine bir devlet olan tek devlet. Devlet icinde devlet…

Vatikan’in bu cografi ozelliginin yanisira dunya icin bir baska ozelligi daha var, hatta bu ozelligi en onemli ozelligi: Vatikan; hristiyanlik dininin katolik mezhebinin yonetim merkezi olan yerdir, devlettir. Yonetimi mutlak monarsidir. Katolik Kilisesinin ruhani lideri olan Papa, ayni zamanda Vatikan’inda devlet baskanidir ve sozleri yasa degerindedir.

Vatikan’in kucuk bir devlet olmasina karsin bu buyuk gucu; hristiyanlik dinine ait sirlari yuzyillardir koruyor olmasindan kaynaklaniyor. Yani, Vatikan; kutsal kenttir.

Yer olarak, Italya’nin Roma sehrinde St.Pietro Meydan’inda bulunuyor. Burasini kocaman bir meydan olarak da dusunebilirsiniz. Buyuk bir meydan, meydanda buyuk bir bina, cesitli heykeller… Meydanin sinirlari ise; hani otopark yerlerini gosteren cubuklar vardir ya; ona benzer cubuklarla, surlar ve yuksek sutunlarla cizilmis. O buyuk meydana giris yapilan birkac kapi var. O kapilarda da geleneksel uniformalariyla Isvicreli Muhafiz Kitasinin muhafizlari var. Ayrica, Vatikan’in kendine ait kucucuk bir ordusu bile var, yaklasik 100 kisilik. Nufusu da azicik, geceleri yerlesik nufusu yaklasik 600 kisi, gunduzleri ise calisanlarin gelmesiyle birlikte 4000’ne yaklasmaktaymis. Televizyonlar zaman zaman Papa’nin halka el salladigi bir buyuk bina gosteriliyor. Iste bu bina Vitakan’in ortasinda bulunan San Pedro Katedrali.Katedralin icerisinin de bazi bolumleri ayni bizim Dolmabahce Sarayimiz gibi turistlere acik. Ancak bizim zamamiz yetemeyecegi icin icini gezemedik.

Vatikanin bu jeopolitik onemi, turistlerin de ilgisini cekmekte. Bu nedenle, bircok turist Italya’ya gelince Vatikan’a da ugruyor. Bizim gibi :)

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder