Pazar, Kasım 27, 2011

RENA EFFENDI - FOTOFEST 2011



Rena Effendi – Oil Village:

Oil Village, Sovyetler sonrası Azerbaycan’ın bir şehri olan Bakü’deki kirletilmiş doğada sıkışıp kalmış insanların ve fazla nüfusun sebep olduğu kentsel yozlaşmanın hikayesini anlatır.

Bu proje, hayatını çalışmaya ve avlanmaya adayan, Sovyetler Birliği’nde 90.000’in üzerinde kelebek türü toplayan, geçmişte çevre aktivisti ve böcek bilimcisi olan babam Rustam Effendi’ye adanmıştır.

Ölümünden sonra miras kalan Effendi’nin yaşam çalışmaları ve kelebek koleksiyonu, yetersiz saklama koşulları sebebi ile bozulmaktadır.

Geride kalan tek görsel kanıt, bir kitap için hazırlanmış ancak hiç bir zaman yayınlama şansı olmadığı elli adet tehlike altındaki kelebek türü fotoğraflarıdır.

Oil Village, babamın fotoğraflarındaki kelebeklerinin mükemmelliği ile kaotik ve tehlikeli kentsel çevrenin kontrastlığının birleşimidir. Burada kelebekler, insan şartlarının zorluğu bir yana doğanın kırılganlığı için de sunulmuştur.




Biyografi
1977, Bakü. Bakü’de yaşıyor.

Rena Effendi’nin fotoğrafları, uluslararası kapitalizmin sorunlarını -kentleşme, çatışma sonrası toplumların çöküntüsü, yolsuzluk- gündelik hayatın merkezindeki dirençle çekincesiz biçimde birleştiriyor.

Boş Hayaller: Boru Hattı Boyunca Yaşanan Hayatların Bir Tarihi (2002-2007) başlıklı fotoğraf dizisi Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattını izleyerek petrol endüstrisinin insanların yaşamı üstündeki etkisine odaklanıyor.

Dünyanın en uzun ikinci hattı olan 1.700 kilometrelik bu ham petrol boru hattı, Hazar Denizi’ndeki petrol yataklarını, Türkiye’nin Akdeniz kıyısındaki limanı Ceyhan’la birleştiriyor.

Hat, tüm Kafkaslar bölgesi için, ama özellikle de topraklarından geçtiği üç ülke için (ayrıca yapım aşamasında safdışı bırakılan Ermenistan, dördüncü ülke oluyor) çok büyük bir jeopolitik öneme sahip.

Boru hattı ABD ve Batı Avrupa’nın ciddi katkısıyla yapıldı ve pek çoklarınca Rusya’nın bölgedeki etkisinin azaldığının bir işareti olarak görülüyor.

Fotoğraflar altı yıllık bir zaman zarfında, boru hattının yapımını ve 2006′daki açılışını kapsayacak biçimde çekildi.
Belgesel fotoğraflar, uluslararası kapitalizmin çalışmalarının çatışma durumlarında yarattığı yıkımı, yan etkilerine karşı her gün gösterilen direnişi ve petrol dolarlarıyla beslenen muğlak ilerleme vaatlerini gösteriyor.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder