Masal Şatosu’nun dediği gibi gerçekten her şey çocuklar için! Hem mekândaki her şey çocuklar için hem de her şeyimiz geleceğimiz çocuklarımız için. Misal, alın işte bu güzergâh. Bizim aklımız fikrimiz Doğu Ekspresi’nde –ki onunla ilgili bile tüm plan programları yaparken en bizim kadar keyif alsın, hatta bizden daha öte hatırası olsun, kolaylığını yaşasın zorlanmasın diye ne ilmek ilmek program yaptık- iken Ankara’ya çok daha kısa yoldan ulaşabilecekken sabah biraz daha erken yola çıkıp Eskişehir üzerinden gidelim ve Masal Şatosu’nu ziyaret edelim dedik. Değdi de! Mutlu çocuk mutlu ebeveyn, mutlu ebeveyn mutlu çocuk, mutlu insanlar, mutlu dünya… Şifre; mutluluk.
Malum bir süredir hayatımızda Karlar Kraliçesi Elsa var. Biz ebeveynler olarak tüketim çılgınlığı içinde Hollywood film sektörünün hayatımıza kontrolsüz bir şekilde nüfuz etmesine izin vermesek de yaş grubundan kapılan birçok popüler kültür teması kendiliğinden evimizin içine giriyor. Biz de bu durumu elimizde hamur yoğurur misal avantaja çevirmeye çalışıyoruz. Elsa bebekler evimize doğum günü hediyesi ile girerken yap-boz setleri veya Karlar Kraliçesi masal ve hikâye kitapları bizim tercihimiz olarak alınıyor ki denge sağlansın. Aynı şekilde Masal Şatosu, popüler kültürü dengelemek için “Elsa’nın şatosunu bulduk, gidip görelim gezelim” diye güzergâhımıza böyle de katılabiliyor işte.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesince tarafından "Her Şey Çocuklar İçin" sloganıyla açılan Masal Şatosu için;
"Düşsel bir ortamda, mutlu bir geleceğin temellerini oluşturmak amacıyla, mutlu çocukların yetişmesine olanak sağlarken her yaştan bireye içindeki çocuğu yaşatma fırsatını sunmakta ve çocukların hayal güçlerini geliştirmelerine katkıda bulunmaktadır. Masal Şatosu’nda;
- Çocuklarımızın algı dünyalarına hitap ederek hayal dünyalarını geliştirmek,
- İnteraktif oyunlarla kendilerini ifade edebilen bireyler yetişmesine olanak sağlamak,
- Masallar sayesinde hayatı, insanları tanımalarına, problem çözme ve yaratıcı düşünme becerisi geliştirmelerine yardımcı olmak,
- Masallarla oluşan köprü sayesinde yetişkin - çocuk iletişiminin güçlenmesi hedeflenmiştir.
- Masal Şatosu’nda çocuklarımızı interaktif bir masala dahil ederek onlara merak, cesaret ve özgürlük kavramlarını yaşatarak öğretiyor, kitapların hayatımızdaki önemini görsel ve işitsel materyallerle pekiştiriyoruz. Nasreddin Hoca, Dede Korkut ve Keloğlan'ı çocuklarla buluşturup Türk Kültürü masallarını, fıkralarını, hikayelerini ziyaretçilerimize tanıtıyor, eğlenceyle eş zamanlı kültürel, sosyal gelişimi ve bilinçlendirmeyi bir arada sunuyoruz. Masal Şatosu 8 kule ve 18 kulecik olmak üzere toplamda 26 kuleden oluşmaktadır.”
diyor Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen.
Bir anne, bir ebeveyn, bir yetişkin olarak çok teşekkür ediyorum. Keşke Bursa’da da böyle bir yapımız olsa. Kısa yolculuğumuzda bilet satışlı “Gizemli Yolculuk” isimli interaktif tiyatroya katıldık. Bir yetişkin bir çocuk olarak planlanan programda tiyatrocular özel dekore edilen mekânda çocuk ile karşılıklı diyaloglara dayanan bir masalın içine giriyorlar. Mekânda çocukların dinlemekten veya okumaktan aşina oldukları tüm dünya klasiği masal kahramanları iç içe bulunuyor. Kurgu bir hikâye ile çocuk, adeta masal kitabı sayfalarındaki resimler gibi dizayn edilen büyülü ormanda özel kostümler içindeki orman perisi ve iyi kalpli orman büyücüsü ile kayıp mavi kuşu arıyorlar. O kadar güzel bir yer ki; sadece çocuklar için değil bile unuttukları, belki de hiç zorlu hayat mücadelesi nedeniyle yaşayamadıkları, yaşam telaşı içinde kaybettikleri, siyaset ve politikadan nasırlaşmış yüreklerinin içindeki çocuğu bulmaları için yetişkinler için de burası geziye açılmalı.
Her bir koridor, her bir merdiven, her bir kat, her bir noktası çocukların içinden çıkmak istemedikleri bir dünya olmuş, bir park olmuş.
Sürekli çocuklar çocuklar dedim ama yetişkinlerde kendilerini bulabiliyorlar (belki de çocukluğumuzda kaybolabiliyoruz, kimbilir?); mesela ben de Jack Sparrow’u aradım durdum bu korsan gemisinde… Belki de dünya klasiği Define Adası’ndaki korsan gemisiydi bu. En iyisi çocuklara sormalı :)
Gişede bilet satışından tiyatro oyuncularına, hediyelik eşya satışında görevlisinden kat görevlilerine, tasarımından işletimine kadar emek veren herkese yürekler dolusu teşekkürler! Yeniden geleceğiz!
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder